НАЈНОВИЈЕ...
Промоција романа „Хелена или о немиру“

Промоција романа „Хелена или о немиру“

У среду, 8. августа у 19:30 промоција романа „Хелена или о немиру“ Мирјане Митровић. Програм води Васа Павковић.

Први роман на српском о мајци Константина Великог, Светој царици Хелени.

Жири за награду „Биљана Јовановић“, коју Српско књижевно друштво додељује за прозно, драмско или песничко дело, објављено први пут, који је радио у саставу: Слађана Илић, Владислава Војновић и Драгана В. Тодоресков (председница) одлучио је да овогодишњи лауреат буде Мирјана Митровић за дело „Хелена или о немиру“ (Лагуна, 2017).

„У свом најновијем роману Мирјана Митровић је реконструисала антички период и живот царице Хелене/Јелене, мајке Константина Великог. Комбинујући историјску грађу са фикцијом, ауторка је успела да читаоцима дочара узбудљив и интригантан живот Свете Августе, прве римске царице која је примила хришћанство и пронашла Христов крст у Јерусалиму. Ситуирајући радњу романа на простор Балкана, а посебно у античке градове Наис (Ниш) и Сингидунум (Београд), Мирјана Митровић оживљава једно минуло време на живописан начин.

Како је писано и зашто није написано житије мајке Константина Великог у време Никејског сабора, кад је Константин имао власт над царством и моћ над црквом? Зашто је царица-мајка Хелена путовала у Јерусалим и где је пронашла Христов крст? Због чега тај крст никада није стигао на припремљени мермерни постамент у граду који је њен син основао и назвао својим именом?… Ове и многе друге нерасветљене појединости сазнаћемо из новог романа Мирјане Митровић Хелена или о немиру, интимног животописа Константинове мајке.

Роман о Светој августи Хелени, некадашњој крчмарици, заправо је прича о судбини жене и мајке кад је Римско царство било на измаку а хришћанство стицало право грађанства, прича о власти, о улизицама и јеретицима, отпадницима од старе вере и првим хришћанским заједницама на тлу Балкана. Вођена љубавним заветом, она стиже у Наис, мали град у дубокој провинцији, где ће се родити њен син Константин, у детињству звани Велики Нос, касније прослављени владар великог Римског царства. Између силовитих нарави мужа и сина Хелена тражи начин да помири своју независну природу са захтевима породице, али кад се та заједница после двадесет година распадне, она се суочава са самоћом и патњом, нужношћу да иде даље и потребом да поново воли. На планини у близини града Сингидунума Хелена открива моћ нежности и налази веру у „Богу безизлазних ситуација“…

Стилски и тематски особит и интригантан, нови роман Мирјане Митровић уметнички уверљиво и ненаметљиво реконструише једно далеко доба чије нити допиру до наших простора и нашег времена.

Преузми одломак књиге (ПДФ)