НАЈНОВИЈЕ...
Промоција романа „Реквијем за дечачки сан“

Промоција романа „Реквијем за дечачки сан“

У уторак, 9. октобра 2018. године у 19:30 одржаће се промоција романа „Реквијем за дечачки сан“ аутора Ивана Павловића у издању Књизевне омладине Србије.

О књизи:

Павле Петровић, млади регрут на редовном одслужењу законом обавезног војног рока класе 2001., притиснут као и већина његових другова из чете репресивним режимом борбене обуке, по ко зна који пут док бесмислено дуго гланца своју растављену пушку, безвољно муља џогером по дугом суморно сивом излизаном ходнику павиљона или крвнички туче крампом по смрзнутој земљи копајући ров, пребира по својим узбудљивим и необичним успоменама и наново проживљава свој “РЕКВИЈЕМ ЗА ДЕЧАЧКИ САН“….

Први део саге презентоване у првом лицу и форми личне исповести главног јунака који се пред очима читаоца храбро и бестидно “огољује до коске“, нас враћа на сам почетак, његово рођење обојено трагиком и потиснутом крив.цом због смрти његове мајке. Увод нас упознаје и са његовим оцем Ђорђем који прихватајући дефинитивност догођеног зарад добробити свог сина јединца, јединог што му је преостало од вољене Снежане, брзо опет стаје на ноге и након пар година упознаје и ускоро жени младу распуштеницу Марину која има ћеркицу Јовану. Мали Павле иако са само својих пет ипак већ поприлично свестан свог окружења, доживљава чудну врсту просвећења упознајући дивну девојчицу која му се одмах усађује у срце и укорењује све дубље како се зближавају и одрастају заједно. Ускоро добијају и принову, малог Иву. Ђорђе их све скућава у тада егзистенцијално перспективном јужнобанатском индустријском предграђу. Идилу новопечене складне породице прекидају турбулентни историјски процеси с почетка 90-их година који ће кулминирати на крвавим развалинама Југославије у које ће се неповратно стрмоглавити небројене људске судбине….

Отац и стриц на фронту, ратни вихор и све његове грозоте се распламсавају, маћеха у расулу док се грчевито бори за њихов голи опстанак, земља пуца по шавовима, економске санкције, инфлација и немаштина али поред свега тога највећи проблем који мори млађаног Павла су ипак муке ране адолесценције и коначно прихватање дуго порицане истине да је до ушију заљубљен у годину дана старију Јовану, према којој је од самог почетка веома заштитнички настројен и бескрајно јој привржен а која се сада из дана у дан све брже преображава у прелепу младу жену и све чешће опседа његове скривене мисли које непозване и неконтролисано горе од пожуде. Дане и неретко ноћи он углавном проводи са најбољим пријатељем Гагијем, првим комшијом са којим седи у истој школској клупи. Прави анархиста по природи, син Даче Михаиловића, ратног профитера и веома способног команданта једне од чувенијих добровољачких јединица. Два млада бунтовника, лишени строгог надзора очева који су заузети својим ратним играма, разонођују се екстремним несташлуцима а ускоро откривају и чари првих порока док Павле коначно изван мука тихе патње уочава и трачак наде јер изгледа да Јована која за њега представља нешто најближе отеловљењу анђела ипак није као што се то чини на први поглед, имуна на њега као на мушкарца….

Ово је прича о љубави и пријатељству, о значају породице и снаге коју она улива појединцима да преброде и превазиђу најтеже проблеме и искушења а притом остану чисти, да изнађу прави пут из наизглед безизлазних ситуација, да сачувају себе и своје најближе, о рушењу табуа сексуалног буђења дечака и забрањеној љубави двоје врло младих, о победи бесмртне људске наде спрам мрака очајања и тријумфу људскости упркос тешким временима које су наше генерације искусиле.

О аутору:

Иван Павловић, рођен је 1982. у Панчеву.

„Као припадник последње генерације Титових пионира и неради сведок болести духа умирућег 20-ог века, још као мали дечак сам често имао обичај да бежим у сопствени свет из маште не бих ли могао да из“нађем предах од ни тада претерано допадљиве реалности.

Пропуштен кроз машинерију за рестрикцију свести и преобликовање перцепције најмлађих т.ј. систем образовања, након периода бунтовног стасавања, служења војног рока и вишегодишњег робовања као припадник обесправљене радничкес класе које ће се неминовно наставити, 2010.-е, мој паралелни свет маште једног сасвим просечног али непоправљивог сањара је након готово пуне три деценије одолевања непрестаним искушењима и опсадама које су долазиле из не баш ружичастог спољног света, напокон је отворио своје капије и почео да осваја милиметарским корацима, слово по слово, реч по реч, реченицу по реченицу, непријатељску територију, оног трена када сам ја као његов неприкосновени суверен одлучно, са пером у десници замахнуо ка чисто белом папиру и на ничијој земљи почео да га оваплоћујем у овој равни постојања, с намером да барем један његов делић несебично поделим са вама.“

Линк: www.kosrbije.rs
Линк: www.facebook.com
Линк: twitter.com