НАЈНОВИЈЕ...
Промоција збирке прича „Не знам како да почнем“

Промоција збирке прича „Не знам како да почнем“

У четвртак, 26. септембра 2019. године у 19:30 одржаће се промоција збирке прича Душана Генца „Не знам како да почнем“.

Гости: Душан Генц, аутор и мр Слободан Стевановски.

Предговор

Драги читаоци, задовољство нам је да вам представимо још једну књигу из наше едиције Завичајни писци Општине Ковачица.

Душан Генц родом је из Црепаје. Ова књига је његов првенац, а наслов истовремено скромно најављује и један нови почетак. Иако пионир у списатељском занату, Душан показује велики дар и маштовитост и лако му за руком полази да својим одмереним стилом читаоцу наслика и приближи банатску прошлост, крајолике, атмосферу свакодневнице, мисао, љубав, апстракцију, али и понеку шалу.

Збирка која је пред вама је шаренолика у сваком аспекту и у њој би сваки читалац могао да пронађе нешто према свом читалачком укусу. Тако би се ове одабране приче условно могле поделити на: банатске, љубавне, мисаоне, приче из детињства и измишљене, „савремене басне“ и шаљиве.

Завичајне приче су од нарочитог значаја зато што представљају трајно сведочанство неког давно прошлог времена и оне би у локалном читаоцу могле пробудити посебно интересовање, као и сету, а понеко ће се можда присетити и неке стварне личности или анегдоте из прошлости. Душан је, пишући ове приче, имао жељу да сав свој доживљај, слику, емоцију и емпатију коју осећа према банатској равници и судбини обичног човека пренесе на лист папира и на тај начин их похрани у колективно сећање. Отуда неизоставни локализми, говор типичан за Лале, изреке, изрази и догодовштине које овим причама дају на лакоћи, искрености и веродостојности. Писац је у поједине приче ненаметљиво уткао и аутобиографске елементе, као и нека стварна сећања и слике које га везују за крај у којем је рођен и одрастао, као и људе који га насељавају и њихове нарави и обичаје.

Такође, посебно треба истакнути рефлексивне приче у којима Душанов списатељски таленат коначно добија свој потпунији облик. Основне теме огледају се кроз сликовита и лирска промишљања о љубави, животу и пролазности, о човеку уопште и сврси његовог постојања, са жељом и циљем да се истакну праве вредности, упути индиректна критика, а понекад остави и отворено питање. Хумор, сатира, еротика и сензуалност у описивању чине неизоставне елементе његове кратке прозе и њима су посебно обојене љубавне, шаљиве и приче о животињама.

Свака прича је на свој начин особена и верујемо да ће, посматрано у целости, читаоцима послужити као слика једног времена и трагања за смислом, али да ће уједно успети и да забави и насмеје.

Тања Жарић