НАЈНОВИЈЕ...
Књижевно вече и промоција књиге „Река и црна мачка“

Књижевно вече и промоција књиге „Река и црна мачка“

У уторак, 24. септембра 2019. у 19 часова, у Градској библиотеци Панчево, реномирани британски књижевник, преводилац и књижевни критичар Џејмс Сатерленд-Смит представиће се први пут панчевачкој публици својом најновијом песничком збирком „Река и црнамачка“ (превод на српски: Иванка Радмановић, издавач: ГРАМАТИК, Београд, 2019).

Аутор је у Србију позван као гост Међународних сусрета писаца који се традиционално одржавају сваке јесени у Београду, у организацији Удружења књижевника Србије.

Џејмс Сатерленд-Смит рођен је 1948. у Великој Британији. Живи и ради у Словачкој. Аутор је седам самосталних збирки поезије на енглеском језику. Збирка његових изабраних песама објављена је на словачком под називом Pazúrik (Кремен). Преводи са словачког и српског језика. За свој преводилачки рад награђен је словачком Хвијездослав наградом, а у Србији наградом Златко Красни. У сарадњи са Зорицом Павичић и Ненадом Алексићем, превео је дела српских аутора Иване Миланков, (Вечера са рибом и огледала: изабране песме, 2013) и Миодрага Павловића (Изабране песме, 2014). Његови преводи избора из поезије словачке песникиње Марије Ференчухове и српског песника Рајка Џаковића (у сарадњи са књижевницом Иванком Радмановић) објављени су 2018. године. Ускоро се очекује објављивање другог тома његових превода изабране поезије Миле Хаугове у Британији, као и превода избраних песама Јана Гавура у Словачкој.

Члан је Друштва аутора и Удружења преводилаца Велике Британије.

О књизи Река и Црна Мачка говориће: Џејмс Сатерленд-Смит, аутор, Видак Масловарић, књижевник и рецензент књиге и Иванка Радмановић, књижевница и преводилац.