НАЈНОВИЈЕ...
Верица Јевтић – чланска карта број један у Градској библиотеци Панчево

Верица Јевтић – чланска карта број један у Градској библиотеци Панчево

Умрла је Верица Јевтић, прва библиотекарка у Градској библиотеци Панчево са факултетском спремом. Такође, колектив библиотеке јој је из великог поштовања, доделио чланску карту са бројем један.

Верица је рођена на северу Баната у Новом Кнежевцу, 24. јула 1928. године, у породици протестантског свештеника који је ту дужност обављао у Адвентистичкој цркви. Пошто су се због тога често селили, основну школу је завршила у Винковцима, живела је у Сомбору, Банатском Новом Селу. Гимназију је завршила у Панчеву, аФилолошки факултет у Београду на смеру за Југословенску и светску књижевност.

1. октобра 1957. године, тадашњи директор Ђорђе Влајић прима јеу библиотеку на посао.

Пре рада у библиотеци кратко је радила као професор у гимназији.

Започела је свој рад на Дечјем одељењу, касније је прешла на Одељење за каталогизацију књига, где је остала до одласка у пензију. Она је на своју иницијативу успоставила предметни каталог у библиотеци, формирала насловни и допунила азбучни каталог.

Заједница библиотекара Србије у сарадњи са Библиотекарским друштвом Србије доделила јој је 1977. године награду ,, Милорад Панић- Суреп“ која се додељивала библиотекама, тј. управницима библиотека, али ову награду је она примила као библиотечки радник.Награда се додељује за запажене резултате на унапређењу библиотекарства и ширења књига. Као пензионер редовно је навраћала у Градску библиотеку и пратила све њене активности.

Сахрана Верице Јевтић, обавиће се на Православном гробљу у суботу, 28.05.2022. године у 14 часова.

Комеморативни скуп ће се одржати у понедељак у 13 сати у Читаоници градске библиотеке.