НАЈНОВИЈЕ...
90 година Градске библиотеке Панчево

90 година Градске библиотеке Панчево

У Градској библиотеци ће бити обележено 90 година од оснивања ове институције, програмом који ће трајати од 17. до 26. децембра. Историја библиотекарства у Панчеву је, међутим, много дужа од званичних 90 година, с обзиром на раније постојање специјализованих библиотека, саопштено је на конференцији за новинаре.

Градска библиотека и Народни музеј су најстарије институције културе у Панчеву, с традицијом од 90 година, рекао је Дејан Боснић, директор Градске библиотеке. Он је најавио програм обележавања деведесетогодишњице, који ће почети 17. децембра.

– Прве вечери обележавања, 17. децембра, приказаћемо документарни филм „Стеф (1924–2014)“. То је филм посвећен новинару Драгославу Стефановићу, првоборцу, дипломати и сараднику библиотеке. Аутори филма су Душан Павловић и Владимир Валешински. Наредни догађај, планиран за 22. децембар, јесте предавање етнолога Николе Влајића „Неки моменти из прошлости и садашњости две библиотеке“, о библиотеци манастира Војловица и библиотеци Српске православне црквене општине. Истог дана ће бити отворена изложба „100 година Библиотеке Пучке банке“, чији је аутор библиотекарка Несиба Палибрк Сукић. И на крају, 26. децембра ће бити одржан централни програм обележавања. Том приликом ће бити представљена публикација библиотекара-саветника Горана Траиловића „Место сусрета: Градска библиотека Панчево, данас и некада“, као и нови број часописа „Читалиште“ у издању наше библиотеке. Такође, биће отворена и изложба академске сликарке Јованке Рашовић – најавио је Боснић.

Несиба Палибрк Сукић, ауторка изложбе о Библиотеци Пучке банке, навела је да су пре званичног оснивања Градске библиотеке, у Панчеву постојале институције са специјализованим библиотекама, које су грађани могли да користе. Једна од њих је била Библиотека Пучке банке.

– Пучка банка је основала библиотеку 1914. године. Књиге на немачком, мађарском и српском језику из њиховог фонда су врло занимљиве, као пример графике с почетка века. Банка је библиотеку основала као поклон запосленима, али могли су да је користе и сви грађани. Ова библиотека је имала око 7.500 књига, а те књиге се данас налазе код нас, у Градској библиотеци. Сличан пример су и Библиотека руске колоније и Библиотека француског клуба – прецизирала је Палибрк Сукић.

Горан Траиловић је аутор публикације о Градској библиотеци, у којој се могу наћи текстови о историјату, томе шта је претходило оснивању, пресељењу у садашњу зграду, изграђену 1980. године, и другим темама.

– То су забелешке на маргинама библиотекарства у Панчеву и онога што се дешава данас, с промишљањима о могућој будућности библиотека – напоменуо је Траиловић.

Почетак свих догађаја организованих поводом обележавања 90 година Градске библиотеке Панчево, од 17. до 26. децембра, биће у 19 сати.


Преузми програм (ПДФ, 3.4 МБ)