НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге „Српско добровољачко питање у Великом рату (1914-1918)“

Промоција књиге „Српско добровољачко питање у Великом рату (1914-1918)“

Промоција књиге „Српско добровољачко питање у Великом рату (1914-1918)“
Гости: др Милан Мицић, историчар и аутор Радован Влаховић,
уредник издања проф др Драгољуб С. Живковић, историчар
Уторак, 30. децембра, 19:00
Читаоница Градске библиотеке Панчево

Књига представља сублимирану историју српског добровољачког покрета у Првом светском рату прилагођену не само потребама стручне јавности, већ и шире читалачке публике. Колега др Милан Мицић је стручној јавности познат као поуздан, прецизан и темељан истраживач широког круга питања везаних за историју добровољачког покрета, друштвеног значаја ратних добровољаца у југословенској краљевини и посебно проблематике њиховог насељавања на простору Баната по завршетку Првог светског рата…

Опште узевши, ауторовим приступом самој теми, начином истраживања и сагледавања сложене проблематике добровољачког покрета у Првом светском рату, прецизним језиком и допадљивим стилом, колега Мицић је више него успешно у тоталитету приказао и показао како је изгледало добровољачко питање у Великом рату и колики је допринос ратних добровољаца тријумфу Српске војске у до тада највећем оружаном сукобу у људској историји.

др Александар Животић

Рукопис је целовита студија српског добровољачког покрета у Првом светском рату чији је историјат до сада претежно био предмет бављења ентузијаста. Такође, ова студија је превазишла регионалну и тематску расцепканост која је до сада била карактеристична за историјат добровољачког покрета. Научном интерпретацијом чињеница аутор се уздигао изнад свечарског и панагиричног тона којим су поједини радови на ову тему били обојени. Он је представио догађаје који приказују успоне и падове у развоју добровољачког покрета током рата, разлике у мотивима и очекивањима како самих добровољаца тако и српског војног и политичког врха, Југословенског одбора али и српских ратних савезника. Представљене су промене у званичној политици српске владе према добровољачком покрету који је виђен не само као ресурс за попуну српских губитака већ и као важно политичко оруђе у процесу уједињења.

др Дмитар Тасић