НАЈНОВИЈЕ...
ИЗЛОЖБА:  Дејан Медаковић (1922-2008)

ИЗЛОЖБА: Дејан Медаковић (1922-2008)

Поводом обележавања сто година од рођења истакнутог историчра уметности, књижевника и академика у Градској библиотеци приређена је изложба на основу грађе из својих фондова.

Дејан Медаковић рођен је у Загребу 1922. године где је стекао основно образовање док је гимназију завршио у Сремским Карловцима. Историју уметности дипломирао је на Филозофском факултету у Београду. Од 1942. до краја рата волонтирао је у Музеју кнеза Павла, а по завршетку рата запослио се у Музеју града Београда, потом је радио при Министарству за науку и културу и Савезном заводу за заштиту споменика културе. Докторску дисертацију са темом Графика српских штампаних књига XV-XVII века одбранио је 1954. године. Радио је као професор Филозофског факултета у Београду, а у периоду 1971-1973. био је декан тог истог факултета. Редован члан САНУ постаје 1981.године, а као њен председник био је у периоду 1999-2003. Био је члан Европске академије наука и уметности са седиштем у Салцбургу и члан Савета Матице српске у Новом Саду, где је уређивао Зборник за ликовне уметности.

Дејан Медаковић бавио се истраживањем средњовековне уметности, српским барокним сликарством, српским сликарством 19. века и српским културним приликама у 18. веку.

Поред низа монографија, студија, есеја и прилога из историје уметности бавио се и књижевним радом. Аутобиографска прича Ефемерис – хроника једне породице била је најчитанија књига у 1994. години и добила је награду Народне библиотеке Србије, а њен аутор награђен је Октобарском наградом града Београда. Објављивао је песме, приче, есеје и путописе.

За свој рад добио је значајна признања. Био је носилац ордена Светог Саве првог степена (1990), награда Велики крст за заслуге Савезне Републике Немачке (1990), аустријска Хердерова награда. Добитник је Седмојулске награде за животно дело (1989), награде Милош Црњански (1992), награда задужбине Јаков Игњатовић из Сентандреје (1992) и многе друге.

Изабран је за почасног грађанина Сремских Карловаца 1984. године.

Преминуо је у Београду 2008. године.

Изложба посвећена Дејану Медаковићу представља његове најзначајније монографије из историје уметности: Хиландар, Сентандреја, Косовски бој у ликовним уметностима, Манастир Савина, Срби у Загребу, Срби у Трсту, Барок код Срба… Поставку допуњују фотографије: из гимназијских дана, са супругом Вером у Неготину, у Бечу са породицом приликом доделе Хердерове награде, као председник САНУ, међутим, посебно се издваја фотографија са промоције књиге Срби у Бечу одржана у нашој Библиотеци (23.02.1999). Књижевно вече водила је наша колегиница покојна Јелена Шарац.

Други део поставке посвећен је Медаковићевим књижевним радовима: песмама, причама, есејима, путописима.

Изложбу приредила Љиљана Дракшан, виши библиотекар.

ИЗЛОЖБА:  Дејан Медаковић (1922-2008)

ИЗЛОЖБА:  Дејан Медаковић (1922-2008)