НАЈНОВИЈЕ...
Изложба: „И сви боли, у јесени заћуте“

Изложба: „И сви боли, у јесени заћуте“

Поводом обележавања 125 година од рођења Милоша Црњанског (1893-1977), песника, приповедача, романсијера, драмског писца (једног од представника модерног књижевног покрета после Првог светског рата), у читаоници Библиотеке приређена је изложба.

Поставка хронолошки представља прва дела писца: драма „Маска“ објављена 1918. поезија „Лирика Итаке“(1919), која је израз послератне духовне климе, разочарања и клонућа. Следи збирка приповедака „Приче о мушком“ (1920) и кратки лирски роман „Дневник о Чарнојевићу (1921) у којем се призори из рата мешају с предратним сећањима.

Други део поставке представља почетак дипломатске службе и активног укључивања у политику и одлазак у Берлин 1928. год. који Црњански у „Ембехадама“овако описује: „Био сам као професор Четврте београдске гимназије, сиромах, и без могућности, да се посветим литерарном раду.“ Препорука да се књижевник уведе у дипломатску службу дошла је од Слободана Јовановића, који је био уочио његов литерарни дар и сматрао да ће у Берлину Црњански имати боље услове да се овоме дару посвети.“ Други светски рат затиче га у Риму као дипломатског службеника, одакле одлази у Лондон у коме остаје све до 1965. год. када се враћа у Југославију. Док је у Лондону пише: „Желим да одем у своју земљу на месец-два, ако будем могао да живим-остаћу“.

Последње велико дело М. Црњанског јесте „Роман о Лондону“, а посетиоци ће се подсетити да је ово био најбољи роман у 1971. год. када је књижевник добио НИН-ову награду.

Из Завичајног фонда наше Библиотеке, као посебна целина на поставци издвајају се дела овог писца на француском језику: „Љубав у Тоскани“, „Дневник о Чарнојевићу“, „Ламент над Београдом“, „Роман о Лондону“, „Сеобе“, Књига о Немачкој из 1931. год.

Посебно је осветљен период од годину дана (1921-1922), када је писац са супругом Видом живео у Панчеву. Црњански је у панчевачкој Гимназији предавао историју, земљопис и гимнастику. Волео је спорт и био је фудбалер у фудбалском тиму „Банат“. Каријеру жустрог и пргавог фудбалера завршио је у 29. години свог живота. Завичајну поставку допуњује и дело „О Банату и Банаћанима“ где је цитиран део из „Апотеоза“ У славу Банаћана.

Задужбина Милоша Црњанског званично је основана 1980. године. На поставци је истакнут роман Филипа Грбића „Руминације о предстојећој катастрофи“ који је добио Награду „Милош Црњански“ за 2016/2017. годину.

О делима Милоша Црњанског бавили су се бројни књижевни критичари, а међу њима и панчевачки писци Васа Павковић, Милан Орлић чија се последња књига „Андрић
Црњански Пекић“ може видети на поставци.

Изложбу допуњују бројне фотографије из породичног албума (мајка Марија Вујић, отац Тома Црњански, Вида Ружић касније Црњански, родна кућа у Чонграду). Фотографије из Лондона, са пријатељима писцима, додела НИН-ове награде, факсимил рукописа, као и стихови из изузетне лирике.

Живот Милоша Црњанског обележили су ратови, лутања, изгнанство, немири, повратак у земљу и књижевна признања која је добио готово пред крај живота.

Изложбу приредила Љиљана Дракшан, виши библиотекар.