НАЈНОВИЈЕ...
ИЗЛОЖБА: Сећање на Милана Кашанина (1895-1981)
Милан Кашанин

ИЗЛОЖБА: Сећање на Милана Кашанина (1895-1981)

Поводом обележавања 125 година од рођења истакнутог историчара уметности, ликовног критичара, књижевника, историчара књижевности, преводиоца и културног радника, Милана Кашанина, Библиотека је приредила изложбу на основу грађе из својих збирки. Изложба се налази у витранама у холу испред читаонице Градске библиотеке Панчево.

ИЗЛОЖБА: Сећање на Милана Кашанина (1895-1981)

ИЗЛОЖБА: Сећање на Милана Кашанина (1895-1981)

Милан Кашанин је рођен 1895. у Белом Манастиру где је завршио основну школу. После завршене гимназије у Новом Саду студирао је историју уметности и упоредну историју књижевности на универзитету у Паризу. Докторирао је из историје уметности у Београду.

Између два светска рата био је директор Музеја савремене уметности и управник Музеја кнеза Павла, а после ослобођења директор Галерије фресака у Београду. Велика је његова заслуга у формирању уметничке збирке Музеја кнеза Павла као и у организовању изложбе југословенске уметности у Амстердаму, као и холандске уметности у Београду. За ову изузетну сарадњу одликован је орденом Краљевине Холандије.

Милан Кашанин био је покретач и уредник часописа „Уметнички преглед“, који је излазио између 1937. и 1941. године (може се видети на изложби). Као историчар књижевности дао је значајан допринос изучавању српске средњовековне књижевности, представљајући највреднија остварења српског средњовековног наслеђа. Као преводилац каже: „ Да бих читао поред наших, стране писце, научио сам више језика међу којима латински, немачки, француски и руски. Доста сам касније, силом прилика, и преводио.“ На поставци се може видети превод са руског дела Л. Н. Толстоја Хаџи Мурат, Њеточка Њезванова, а са француског језика Љубимац Ги де Мопасана.

За свој велики допринос српској, југословенској, али и европској култури Милан Кашанин је одликован бројним признањима.

Умро је у Београду 1981. а табла на згради у којој је живео Хиландарска 30-32 откривена је 21. фебруара 2012. године. О свестраној личности професор Владета Јеротић пише: „Писац многих књига о уметности, приповедака, романа и историјских записа, он пише једностано и јасно, управо онако како говори и какав јесте.“

Изложбу приредила Љиљана Дракшан, виши библиотекар.