НАЈНОВИЈЕ...
„Мајски дани књиге“ у Панчеву од 26. до 29. маја

„Мајски дани књиге“ у Панчеву од 26. до 29. маја

Манифестација „Мајски дани књиге“, која ове године носи наслов „Панонски буквар прожимања“, одржаће се у Панчеву од 26. до 29. маја, у организацији Градске библиотеке Панчево, а фокус овогодишње манифестације биће на прожимању књижевности на мађарском и српском језику у панонском поднебљу.

Сваког дана, почев од уторка, 26. маја, на програму ће бити промоције, предавања, трибине, књижевне вечери и радионице. Улаз на све програме је бесплатан.

Публика ће у последњој недељи маја имати прилику да се упозна са ствараоцима који пишу на српском и мађарском или једном од та два језика, као и да присуствује промоцији књиге Филипа Давида, овогодишњег добитника НИН-ове награде. Књижевна дружења ће употпунити и квалитетан програм намењен најмлађим читаоцима.

„Припремајући овогодишње „Мајске дане књиге“, манифестацију која је континуитетом и квалитетом заузела важно место у календару важних културних догађаја у нашем граду, пожелели смо да не напуштамо нашу лепу Панонију, а да свим истинским љубитељима уметности приредимо још једно незаборавно путовање.

Зато ћемо се током четири мајска дана, у читаоници Библиотеке, дружити са ствараоцима који пишу на различитим језицима, припадају различитим културама, живе у две различите државе а опет под истим небом, на истој панонској земљи. Не знамо колико у Европи и свету има сличних примера, али знамо да можемо да се поносимо културним прожимањем српске и мађарске културе у великој, плодној равници“, каже Вуле Журић, књижевник и члан Организационог одбора манифестације „Мајски дани књиге“.

Панчевачка публика ће имати прилику да чује и види и Филипа Давида, овогодишњег добитника најпрестижније домаће књижевне награде, Нинове награде, а за најмлађе читаоце дечје одељење Библиотеке припрема богат и леп програм.“

Мајски дани књиге су међународна културна манифестација коју већ десет година успешно организује Градска библиотека Панчево. За недељу дана одржи се 20-25 књижевних, музичких, ликовних и стручних библиотекарских програма за децу и одрасле. Наступају угледни гости из земље и иностранства. „Дане“ прати и сајам књига на отвореном на коме излажу угледни српски издавачи.

Циљ ове манифестације је да постане што „видљивија“ у јавности, да привуче ширу публику (не само из Панчева), обезбеди већи круг квалитетних издавача и реализује атрактивне и едукативне програме у којима има места за врхунске ствараоце, али и савремено стваралаштво и културну традицију Панчева и Баната.

Покровитељ манифестације је Град Панчево.