НАЈНОВИЈЕ...
Tribina: „Biblioterapija-Ekspresivna primena knjige“

Tribina: „Biblioterapija-Ekspresivna primena knjige“

Utorak, 12. maj 2015. godine u 19:30
Predstavljanje koncepta radionice biblioterapije kao vida ekspresivne terapije
Gost: dr Aleksandar Mrđen, biblioterapeut
Čitaonica Gradske biblioteke Pančevo

Tribina će se sastojati iz dva dela:

1. Uvodno predavanje o autentičnom iskustvu biblioterapije i njenoj primenjivosti
2. Razgovor o temi

– Čitanje knjiga nije nova pojava ni potreba i ona se spontano uspostavi kao sastavni deo života pojedinca. Time se ne iscrpljuju potencijali koje nudi. Sistematizovanje i njena osmišljena razrada jeste biblioterapija kao vid ekspresivne terapije.

– Sadržaji knjiga mogu dotaći i misli i osećanja, a svojom formom su veoma pogodne i dostupne za proradu. One nude konstruktivno sagovorništvo koje možda ne možemo naći u svakodnevici. Misli i osećanja možda treba prevazilaziti ali ne isključivanjem već promišljanjem i doživljavanjem, za šta knjiga kao predložak može da se pokaže kao zgodno sredstvo i mudro rešenje.

Svrha biblioterapije: Da podrži introspektivnost; da pomogne razrešenju dilema; da podstakne razvoj ličnosti; da pomogne komunikativnost; da oplemeni život; da podrži samopoštovanje; da pomogne prevazilaženju osećaja usamljenosti; da pobudi nova, a podstakne i dovede do preispitivanja satrih interesovanja.

– Da li verujete u inspirativnu moć knjige?
– Mislite li da ona postaje živi saučesnik našeg života ako je otvorima,otvorivši se za nju?
– Smatrate li da su sadržaji,likovi,teme u knjigama primenljivo sugestivni za vas?
– Bez obzira da li na ova pitanja odgovorite sebi sa da ili ne, ako želite da negujete rad na sebi,možete to upotpuniti svojim učešćem u radionicama biblioterapije – kultivisanjem stila eklektičkog kontrapunkta i sagledavanjem sebe i života putem pisane baštine.

Razrada koncepta biblioterapije: Biblioterapija je primenljiva u formi radionica za individualni ili grupni rad, u skoro svim dobnim grupama, kao i kod osoba koje su sa ili bez aktuelnih psiholoških poteškoća.

O predavaču:

Dr Aleksandar Mrđen iz Novog Sada,specijalista za plućne bolesti i kliničku farmakologiju i magistar medicinskih nauka i MBA, tokom svoje dosadašnje 20-to godišnje karijere radio je u bolnici,kao i kompaniji za klinička ispitivanja lekova i u više farmaceutskih firmi. Na taj način je upoznao i učestvovao u više aspekata problema lečenja, susrećući se sa brojnim i raznovrsnim ljudima, situacijama i iskustvima. Održao je brojna javna predavanja, učestvovao na domaćim i inostranim kongresima gde je pisao i izlagao stručne radove.

Od detinjstva i rane mladosti do danas, ljubav prema knjizi se razvijala, a produbljivalo se interesovanje za knjige u kojima su obrađivane brojne teme i oblasti koje se kreću od lepe književnosti, umetnosti, antropologije, do psihologije,filozofije, religije. Ideja o konceptu biblioterapije kao svrsishodnog i potvrđenog ličnog iskustva, dovela ga je do potrebe da realizuje taj postupak izučavanja života i stila življenja. Verujući da blaženo nije ni znanje ni neznanje, već svest o neznanju,uviđa da osim edukacija i diploma,postoje vokacije i afiniteti,te da i jedno i drugo kvalifikuju čoveka na posvećenost pozivu i prizivu.

Fb: Aleksandar Mrđen – Knjigoterapija