НАЈНОВИЈЕ...
„Мајски дани књиге“ за децу

„Мајски дани књиге“ за децу

Овогодишњи „Мајски дани књиге“ у Градској библиотеци отпочели су дечјим програмом, на коме су првог дана своје стваралаштво представили списатељица Ајрин Торн и илиустратор и карикатуриста Никола Драгаш. Свечано отварање 13. „Мајских дана књиге“ је у 19 часова у Градској библиотеци. Свечаном отварању присуствоваће амбасадор Мађарске у нашој земљи.

Програм тринаестих „Мајских дана књиге“ почео је дечјим програмом и промоцијом књига Ајрин Торн, ауторке популарних серијала дечјих књига „Сајмон, светски путник“, „Њушкала“ и „Алијанса светлости“. Она је своју инспирацију пронашла још у детињству, омиљеној литератури и мирису библиотеке. Њена порука је и данас да треба читати, јер читање обогаћује и оплемењује.

– Поручујем деци да више читају. Има предивних књига које их чекају. Књиге су неоткривено благо. Толико се светова може открити. Није то само поучно, већ је и забавно. Пишем од 2010. Одувек сам била заинтересована за књижевност. Моја мама је библиотекарка. Доста времена см проводила са књигом, каже Ајрин Торн – Ирина Вујчић, списатељица.

Ирина Вујичић пише под псеудонимом Ајрин Торн и то објашњава на следећи начин.

– Нисам велики љубитељ славе. Мало зазирем од тога. Ајрин је Ирина када се преведе, а Торн је зато што се мој изабраник, у ког сам се заљубила у периоду када сам почела да пишем, презива Трнавац. Деци је то мистериозно, питају где живим, одакле сам, каже Ајрин.

У холу Градске библиотеке отворена је изложба илустрација дечјих књига Николе Драгаша. Иако по занимању графички дизајнер, Драгаш је већ познат илустратор и карикатуриста, чији се радови објављују у више књига, часописа и листова.

– Изложене су илустрације које су објављиване у књигама за децу, али и у „Невену“ чика Јове Змаја, у књизи „Позорница са 30 лица“ Наталије Скепнек у издању „Вулкана“. Неке су давно објављене, а неке ће тек бити, рекао је Никола Драгаш, илустратор.

Посетиоци Библиотеке ову изложбу могу погледати до краја јуна. У среду, 27. маја, у оквиру дечјег програма „Мајских дана књиге“ биће додељене награде најактивнијим читаоцима Дечјег одељења, а у четвртак ће Драмски ансамбл ОШ „Братство јединство“ одиграти представу „Аска са вуком и јарићима“. У петак, 29. маја, најмлађим читаоцима обратиће се дечји писац Угљеша Шајтинац.