НАЈНОВИЈЕ...
Мађарски писци на „Мајским данима књиге“

Мађарски писци на „Мајским данима књиге“

Амбасадор Мађарске у Србији, др Атила Пинтер, отворио је „Мајске дане књиге“ у Панчеву. Манифестација која се одржава тринаести пут, ове године носи назив „Панонски буквар прожимања“ и у главном делу програма биће представљена мађарска култура, односно стваралаштво на овом језику.

Раније данас, у Градској библиотеци је представљена је списатељица за децу Ајрин Торн и отворена изложба дечјих илистрација карикатуристе Николе Драгаша у оквиру дечјег програма „Мајских дана“.

atila_pinter_gbp
Др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији

„Мајски дани књиге“, који се ове године одвијају под насловом „Панонски буквар прожимања“, посвећени су мађарској култури, али и култури Срба у Мађарској. Амбасадор Мађарске у Србији, др Пинтер Атила, рекао је приликом отварања да је култура оно што повезује људе, без обзира на политичке односе. Том приликом нагласио је да су управо сада односи две земље Мађарске и Србије на изузетно високом нивоу.

– Можда знате да у Београду од почетка прошле године ради Мађарски културни центар, са циљем да прикаже мађарску културу у Србији. Мој циљ није да приказујемо само нашу културу у Београду, него да културни центар прикаже културу војвођанских Мађара у Београду и културу Срба који живе у Мађарској. Само тако можемо да обезбедимо да нас култура повезује, рекао је др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији.

filip_mitrovic_gbp
Филип Митровић, Председник Скупштине града Панчева

Госте манифестације је у име Града поздравио председник Скупштине Филип Митровић.

Прве вечери „Мајских дана књиге“ представљен је рад Културног и документационог центра Срба у Мађарској, као и књига „Венцловићев сентандрејски буквар 1717“, који су заједнички објавили овај центар и издавачка кућа из Србије „Арте“.

– Једна од главних активности коју бих издвојио је „Месец српске културе“. То је низ приредби који је организован широм Мађарске у периоду септембар-октобар. Није укључена само наша институција, већ више организација Срба из Мађарске. На тим приредбама се представљају и заједница и аутори који долазе из Србије који имају нешто важно да кажу мађарској, али и српској публици, каже Милан Ђурић, председник Културног центра Срба у Мађарској.

milan_djuric_gbp
Милан Ђурић, председник Културног центра Срба у Мађарској

„Мајски дани књиге“ ове године трају четири дана и представиће ауторе који су или мађарског порекла или пишу на мађарском језику, а планирано је и представљане Удружење „Зетна“ из Сенте. Панчевци ће имати прилику да се упознају и са Отом Хорватом, писцем из Новог Сада, који сада живи и ради у Фиренци, а његова књига „Сабо је стао“ била је у најужем избору за НИН-ову награду, као и Ласла Вегела.

Друге вечери „Мајских дана књиге“ програм почиње представљањем панчевачког КУД-а „Петефи Шандор“ од 18 сати, а потом од 19 часова и 30 минута гост Панчева биће добитник НИН-ове награде Филип Давид.