НАЈНОВИЈЕ...
Монографија и изложба слика Миливоја Милета Ђорђевића

Монографија и изложба слика Миливоја Милета Ђорђевића

Градска библиотека Панчево

Уторак 5. септембар, у 20.00 часова

Градска библиотека Панчево и Пассаге Гроуп Панчево приредили су монографију о сликару Миливоју Ђорђевићу.

Mile Djordjevic u ateljeu

Овај знаменити Панчевац засигурно је обележио читаву епоху у културној историји нашег града. Познат најширем кругу грађанства, што по својој уметности, али још и више по свом екстравагантном начину живота, Миливоје је био онај стваралац коме на поштанским ковертама није требало никада исписивати адресу, било је потребно уписати само име.

„У мору мода на светској ликовној сцени сасвим по страни, у Војводини, у Панчеву, стварао је Миливоје Миле Ђорђевић. У бити ван њих. Пре свега сликар, али и много шта друго. И сценограф. И костимограф. И муралиста. И организатор Ликовне колоније у Делиблатској пешчари, популарно званој Песак. И маштовит кувар. И хумориста. И новинар. И нешто још важније – невидљиви покретач духовног живота свога града. У времену велике кризе уметности, Ђорђевић подсећа на могућност веровања у уметност, у њену способност да још увек спасава човека и свет. Јер уметник није неко ни бољи ни виши од осталих људи. Чак и ако је велики уметник он је смртан. Од обичних људи, међутим, разликује се у осећању да је његово дело вид литургије, пут вере, а не циљ. И као сваки такав циљ захтева жртвовање и посебно искуство у вези са њим. И најважније – да то адекватно изрази. Што је немогуће без одређене маште и интуиције које су одлика тркача на дуге стазе, какав је Миливоје Миле Ђорђевић“, написала је Бисерка Рајчић у једном од текстова у монографији.

Mile Djordjevic - Legende Panceva

Књига “Миле Ђорђевић“ представља збир текстова насталих на дружењима са Милетом у кући Љубише Вечанског у периоду 2000 – 2014. године у Панчеву. Сви наведени текстови настали су током Милетовог живота. Сликарски радови приказани у књизи представљају део његовог богатог сликарског опуса и данас се налазе у приватним збиркама љубитеља његовог стваралаштва. Након што је Миле преминуо рукописи из књиге били су привремено одложени док, до пре неколико година, игром занимљивих околности, нису поново угледали светлост дана. Захваљујући залагању групе људи, пре свега приређивача Љубише Вечанског, и издавача Пассаге Гроуп Панчево и Градске Библиотеке Панчево ова књига биће доступна јавности за куповину на Београдском сајму књига у октобру 2023. године.

Књигу је могуће купити у претпродаји по цени од 2.500 динара током трајања изложбе у Градској библиотеци Панчево.

На отварању изложбе (која је уједно и продајна изложба) Миливоје Ђорђевић говориће госпођа Бисерка Рајачић, као један од аутора текстова о уметнику, потом Ивана Митровић, испред куће Пассаге Гроуп, Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево, а модератор вечери је Немања Ротар. Сви сликарски радови који буду изложени могу се купити током трајања изложбе. На отварању изложбе биће представљено пилот издање монографије.

Куповином било ког од доступних радова на продајној изложби од 05. септембра до 05. октобра 2023. књигу “Миле Ђорђевић”добијате на поклон по изласку из штампе. Сви радови изложени на продајној изложби су донација. У највећем броју радове је донирао приређивачЉубиша Вечански, док остатак радова потиче из приватних збирки породице Митровић и породице сликара Милета Ђорђевића.

Куповина слика могућа је искључиво у готовини.

Информације за куповину слика: 062 856 4996

Куповина књиге “Миле Ђорђевић” у претпродаји цена књиге 2.500,00 динара. Приликом уплате навести пуно име и презиме, адресу и место купца, као и број телефона Књига ће Вам бити достављена на адресу у новембру 2023, или је можете преузети заједно са доказом о уплати у Клубу Двориште Панчево, Милоша Обреновића 8б.

Контакт телефон за куповину и преузимање књиге: 062 856 4996

Очекујемо вас! Добродошли сте!