НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге „Сусрети са светогорским старцима“

Промоција књиге „Сусрети са светогорским старцима“

У четвртак, 28. марта 2019, године у 19:00 одржаће се промоција књиге „Сусрети са светогорским старцима“ аутора Ненада Андрића.

Гост: Ненад Андрић, аутор

О књизи:

Ова књига је збирка поука, савета, мудрости, пророчанстава и чуда, али и обичних прича савремених светогорских монаха 21. века и њихових препорука како да се спасавамо у овим последњим временима.

Пасионирани поклоник Свете горе и њених светиња, млади писац Ненад Андрић, после књиге „Пешке кроз Свету Гору“ (ННК Интернационал, 2017), која је доживела више издања износи пред духовну трпезу читалаца своју нову књигу, „Сусрети са светогорским старцима“ (ННК Интернационал, 2018), која је, на неки начин, само наставак оне прве.

Тема је, мање-више иста, с том разликом што сада у овој књизи више пажње посвећује, не историји и опису манастира и монашких скитова, већ је у средишту његовог посматрања живи сусрет са светогорским монасима. Сваки монах, који цео свој живот проводи одвојен од овог света, у неку руку је живо, ходеће Јеванђеље још у овом животу и свету. То је управо оно што у највећој мери и привлачи духовне поклонике у тамошње светиње. Ако не би било тако, онда би посете Светој гори биле обична туристичка атракција без икаквог духовног смисла и користи. Управо овом својом књигом аутор показује у чему је прави смисао похођења светиња. Дивљење према духовној прошлости и слављење великих аскета, подвижника и чудотвораца, које је вековима уназад давала Света гора. Међутим, Андрић јасно показује да време светих подвижника није само прошлост и историја. То је и те како и садашњост и стварност. Он је имао част и прилику, захваљујући својим вишекратним посетама, да непосредно упозна и разговара са искусним житељима на Светој гори.Највише таквих стараца је, по сведочењу аутора, на Каруљи, у скитовима, затим Катунакији и другим великим манастирима. Живи, непосредни сусрети и исповести, више су него драгоцени и за оне који ову књигу читају.

„Смисао целог живота је у ове две молитве. Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног и Богородице Дјево… Ове молитве треба да упражњавате свакодневно и током читавог живота. То је она што ми радимо овде на Атосу. И ништа нам више не треба. Живите јеванђељски и не гледајте материјалне ствари. Све материјално је пролано, мислите на вечни живот и спасење.“

„Када стално чиниш исти грех онда би прелази у страст. А тога се тешко ослобађаш. Када ти грех пређе у навику, готово је! Са тешком муком ћеш побетити ту страст. Ако се не обратиш Господу, сам никад нећеш успети да победиш страст.“