НАЈНОВИЈЕ...
Разговор о књизи Дејана Алексића Петља

Разговор о књизи Дејана Алексића Петља

Уторак, 30. мај у 20 сати

Кафе Галерија (др Светислава Касапиновића 18)

Лауреат награде Владан Десница

Гост: Дејан Алексић
Модератор: Немања Ротар

Kafe galerija lokacija

(У случају лоших временских услова, програм ће се одржати у Градској библиотеци Панчево)

Дејан Алексић (1972), песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Објавио је десет књига песама, књигу драма и преко двадесет књига за децу. Двоструки је добитник награда Политикин забавник и Невен, а међу значајним признањима која је добио за књижевно стваралаштво за децу налазе се и Награда Змајевих дечјих игара, Златно Гашино перо, награда Радио Београда, награда Сајма књига у Београду, Раде Обреновић, Плави чуперак, као и међународна награда Мали принц.

Први добитник награде Народне библиотеке Србије Владан Десница за најбољи роман.

Роман Петља

Приповедана гласом младе бунтовне жене, распете између пољуљаних вредносних ставова и трагања за самоостварењем, ова снажна и узбудљива прича води нас кроз лавиринте скучених животних избора, која често доводи до коренитог преиспитивања и преображаја личности. Непристајање да се буде оно што од нас направе други основни је мотивациони покретач поступака главне јунакиње.
Бежећи од сопствене судбине, Дина је, услед своје накриве нарави и отпора према конвенцијама, после једног сукоба са граничном полицијом завршила у грчком затвору. Чекајући да буде превезена у суд, она се присећа свих оних преломних тренутака у животу који су је посредно или непосредно довде довели: односа према родитељима и недружељубивој стварности, пријатељства са Никодимом, јединим непатвореним пријатељем, сукоба и компромиса са Светиславом, власником ланца кладионица и моћним ликом из поџемља, коме ће се сурово осветити… Њен лик је психолошки поступно и уверљиво изграђен до самог катартичног краја, а њена истовремено деструктивна и аутодеструктивна природа огледа се у одбацивању овешталих истина и уврежених навика.
Симболички и изравно, представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и, наравно, непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном „петљом“ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности.
Овај први роман нашег угледног и награђиваног песника изненађујуће је освежење на савременој домаћој књижевној сцени.

Dejan Aleksic