НАЈНОВИЈЕ...
Разговор о књизи Владимира Ђукановића Блистање

Разговор о књизи Владимира Ђукановића Блистање

Мајски дани књиге у Панчеву 2023.

Кафе Галерија (др Светислава Касапиновића 18)

Среда 31. мај 20 сати

Гост: Владимир Ђукановић
Модератор: Немања Ротар

Kafe galerija lokacija

(У случају неповољних временских прилика, програм се одржава у Градској библиотеци Панчево)

Роман Блистање (прича о вештачкој интелигенцији)

Да ли је вештачка интелигенција ту да од наших живота направи рај или пакао? Ако ЦхатГПТ постане свестан, да ли смо створили анђела или ђавола? Владимир Ђукановић, филозоф са Волстрита, одговара на ова питања у свом СФ трилеру Блистање приказујући реални сценарио који је на корак од нас. Човек који се годинама бавио прорачунима, баратао аналитиком, и то у арени најважнијих светских банкара и аналитичара, док му је преко руку за неколико дана прелазио читав српски БДП, сада нема никакву дилему. Да ли нас развој вештачке интелигенције радује или плаши? Кад знамо ко је њен творац, логично је да смо се препали. Престрављени смо због осећаја да ће вештачка интелигенција брже него што очекујемо постати паметнија од оних који су је створили, да ће се отргнути људској контроли и тада ће се цело човечанство наћи у њеној милости. Код вештачке интелигенције нема милости. Вештачка интелигенција сурово и прецизно рачуна, а онда сурово и прецизно суди.
Блистање је напети СФ трилер о сукобу творца и творевине, о еволуцији творевине у биће, о напретку тих бића до заједнице и о томе какву нам је судбину та заједница наменила.
Чувени научник Стивен Хокинг и још познатији предузетник Илон Маск сматрају да би стварање савршених мислећих машина могло да представља претњу за опстанак човечанства. И не само они, дугачак је списак оних који не потцењују вештачку инстелигенцију и њен даљи развој.
Јесте ли ви спремни за изазов катаклизмичких размера? Шта када АИ преузме вођство?

Влада Ђукановић је бануо са Волстрита и преко голф терена у српску књижевност. И то не било какву. Вешто користећи своју начитаност и филозофска знања, писац је створио научнофантастични трилер који, за разлику од већине савремених српских романа који копају по историји неспретно је преуређујући у љигаве будалаштине, удара у тренутно најслабију тачку човечанства. Овај роман се по актуелности и важности идеја о којима говори може сврстати у сâм врх глобалне књижевности. Ова књига, међутим, надилази уметност. Мешајући се с природним наукама и филозофијом, она остварује два циља – читаоца растура на комаде и упозорава човечанство да ће и оно неизбежно бити растурено на комаде.

– Марко Видојковић

Ако желите да преживите, ово је књига за вас или, боље речено, упутство за преживљавање!

Vladimir Djukanovic Filozof sa Vol strita