НАЈНОВИЈЕ...
Библиотека у част Ћирилу и Методију

Библиотека у част Ћирилу и Методију

Градска библиотека Панчево обележила је своју славу, прослављајући истовремено и Дан словенске писмености. То је била прилика за промоцију новог броја часописа „Читалиште“, као и за изложбу радова Душана Ђокића, чија се слика налази на корицама овог издања. Прослава овог јубилеја била је увод у „Мајске дане књиге“, који почињу у уторак, 26. маја.

Светитељи Ћирило и Методије кренули су на мисионарски пут у Моравску 24. маја 863. године. Панчевачка Градска библиотека тај 24. мај, односно славу своје куће, обележава годинама, као и обично у присуству пријатеља куће, читалаца и поштовалаца писане речи.

– Градска библиотека Панчево, која је крајем децембра прошле године закорачила у 91. годину свог постојања и рада, на данашњи дан, 24. маја, десетак година обнавља традицију обележавања Дана словенске писмености и Славе Кирила и Методија као своје славе. Ово је важно јер се ове године навршава 1.200 година од рођења Методија, објаснио је директор Библиотеке Дејан Боснић.

Већ традиционално, на дан своје славе, тј. словенске писмености, Градска библиотека промовише ново издање свог научног часописа за теорију и праксу библиотекарства „Читалиште“. Овога пута представљен је 26. број, чија је тема школско библиотекарство.

– Посебно се бавимо школским библиотекама и школским библиотекарством, које је у незавидном положају и између два министарства – Министарства културе, које брине о библиотекарству, и Министарства просвете, које брине о школама. Када смо ово радили, нисмо знали за нови правилник који су школске власти припремале за ову годину, а нису знале ни наше колеге у школским библиотекама. Он је објављен ових дана и предвиђа драстичне уштеде које ће се веома лоше одразити на школске библиотеке и на читање млађе популације, каже одговорни уредник „Читалишта“ Горан Траиловић.

Посебан тон слави панчевачке библиотеке дала је и изложба радова академског сликара Душана Ђокића, чији се рад налази се на насловној страни овог броја „Читалишта“.

– Та слика је стандарднг, малог формата, испод 20 центиметара. Рађена је техником лавираног туша на подлози која се користи за акрил, тако да су комбиновани акрил и туш подлога. Центрира се један део, али слободним замасима, и део је серије која се зове „Моћ средишта“. Она се односи само на слику као такву, слика је потпуно апстрактна. Средиште се односи и на неко упориште које је у центру сваког бића, објашњава своју изложбу академски сликар Душан Ђокић.

Часопис „Читалиште“ постоји четрнаест година. За то време постао је препознатљив у целој држави, али и региону, каже Траиловић. Његова промоција на Дан славе панчевачке библиотеке и словенске писмености била је својеврсни увод у „Мајске дане књиге“, који почињу у уторак, 26. маја.