НАЈНОВИЈЕ...
Жеља за експериментом – Душан Томин (1951-2015)

Жеља за експериментом – Душан Томин (1951-2015)

У петак, 2. фебруара 2018. у 19:00 у Градској библиотеци Панчево отвара се изложба „Жеља за експериментом (рани радови и ретроспектива-Душан Томин (1951-2015)“.

До сада неоткривена јавности, уметност Душана Томина пружа нам увид у артистичку раскош његовог бића као неафирмисаног уметника, али пасионираног заљубљеника и радозналог истраживача. Кубистички цртеж, фовистички колорит и наглашена карикатуралност портрета, указује на велико познавање модерне историје уметности, где су видљиви утицаји раног Пикаса, Матиса и Одилона Редона. Такође је приметно велико интересовање за концептуалну уметност и ворхолски поп-арт. Интервенције на уметничким репродукцијама Душана Томина, одраз су својеврсног концептуалног преиспитивања и промишљања уметности. Wас ист Кунст? Питање, шта је уметност и која је њена суштина, провлачи се попут лајт мотива кроз Томинове уметничке радове.

Технике које га инспиришу углавном су везане за колаж-технику, акварел, а стилски, поред већ поменутог кубистичког утицаја, приметан је утицај енформела, као и примитивне уметности. Међутим, по свим својим карактеристикама, што стилским, што идејним, уметност Душана Томина највише може да се повеже са Арт Брут-правцем, аутсајдерском уметношћу у којој су стварали самоуки уметници у духу својеврсне наивне и донекле „примитивне“ уметности. Уметници оваквог специфичног израза често нису или су то имали у мањој мери, додире са мејнстрим културом и уметничким институцијама. И нажалост, као што је случај и са Душаном Томиним, у већини случајева, њихова уметност је окривена тек након њихове смрти.

Томин је био уметник неконвенционалних идеја. Његови концептуални радови и уметничке интервенције често су подразумевале спајање на први поглед неспојивих елемената. Инспирацију је тражио у популарној и потрошачкој култури, историји књижевности и историји уметности. И у занимљивој мешавини различитих идеја и утицаја успео је да створи специфичан и аутентичан уметнички израз.

Мима Гаврилов
Историчарка уметности